Пасхальне послання Високопреосвященнішого Митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента 2023 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО КЛИМЕНТА, МИТРОПОЛИТА НІЖИНСЬКОГО І ПРИЛУЦЬКОГО, ВСЕЧЕСНИМ ПАСТИРЯМ, ДИЯКОНСТВУ, ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ НІЖИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

«Воскресе Христос, и жизнь жительствует!»
Слово огласительне в день святої Пасхи
святителя Іоанна Златоуста 

Возлюблені у Христі пастирі, диякони, монахи та монахині та всі вірні чада Ніжинської єпархії!

Христос Воскресе!

Безмежна вдячність нашому Богу і Промислителю за можливість знову і знову переживати Пасхальну радість! Адже цьогорічні дні передпасхального Великого посту долучили нас до Христових страждань не лише завдяки спогадам з Євангельського тексту, але й можливістю в немочі нашій терпінням скорбот та образ відгукнутися на заклик Спасителя взяти хрест свій і послідувати за Ним. Коли Іісус Христос звернувся до апостолів із словом хресним, то далеко не всі, а точніше, взагалі ніхто не міг вмістити такої проповіді. Апостол Петро з жалю промовив: «Будь милостивим до Себе, Господи! да не буде цього з Тобою» (Мф16:22). У нього в ту мить і гадки не було, що з часом і його самого чекатиме власний хрест. Як би нам не важко було сприймати тягар життєвих випробувань, не забуваймо слова преподобного Силуана Афонського: «У Раю немає нерозіп’ятих». Це розп’яття важке лише тоді, коли відбувається не як співрозп’яття Христу, а як наслідок самовпевненої і впертої боротьби з життєвими труднощами у розрахунку лише на власні сили чи розум. Коли ж людина вірою покладається на волю Божу та цілковито довіряється Його промислу, то має можливість вже не лише зі сторінок Біблії, а на власному життєвому досвіді переконатися в правдивості слів Спасителя: «Іго бо моє є благим, а тягар Мій – легким» (Мф. 11:30).

Своїм Воскресінням Бог нам показав – все, що трапляється з нами, варте уваги лише тоді, коли наближує нас до співвоскресіння Йому. Перед цією великою метою марніють всі життєві негаразди. Хто вірить у те, що Христос воскрес, того не бентежать страхи за майбутнє, бо воно буде з Богом. Віра в те, що Христос воскрес, наповнює християнина духовною силою, спроможною переосмислювати життєві випробування, відкриваючи для себе їх справжній духовний зміст. Без переконання у тому, що Христос воскрес, життя не може бути власне життям у повному сенсі цього слова, бо життя є лише там, де немає смерті, де подолані ворота пекла, котрі затуляли від людства блаженну вічність. Ось чому святитель Іоанн Златоуст навчає нас на Пасху урочисто виголошувати: «Воскресе Христос, и жизнь жительствует.

Тепер вже не має значення, що диявол ще намагається своїми «немощними дерзостями» завдавати християнам скорботу. Адже життя жительствує, його ніхто не в змозі зупинити, бо смерті вже немає. Вічність, немов розпростертими обіймами, зустрічає нас своїм неземним блаженством. І ми вже не просто віримо, але разом з усією Православною Церквою «очікуємо воскресіння мертвих і життя майбутнього віку».

Дорогі брати і сестри! Ще і ще раз вітаючи всіх вас з Пасхою Господньою, молюся, щоб нині Господь всім нам додав віри у Христове воскресіння, щоб це свято було для нас не лише вихідним днем, а змістом буття, щоб впевненість у вічному блаженному житті надихала нас бути православними християнами не лише за назвою, а, найголовніше, за всім нашим християнським життям. Нехай у цю благословенну пасхальну ніч Господь почує нашу щиру молитву про припинення війни та порятунок нашого українського народу. Молімося, щоб на нашу благословенну землю замість бомб і снарядів падали лише дощові краплі та промені сонця. Піднесімо молитовні прохання і про нашу Єдину Святу Соборну і Апостольську Українську Православну Церкву, щоб утвердилося в Її сьогоденні обітування Господа нашого Іісуса Христа і щоб ворота пекла не здолали Її повік (див. Мф. 16:18). Нехай життя кожного з вас жительствує! Нехай Воскреслий із мертвих, Христос, істинний Бог наш, помилує і спасе кожного, хто з вірою виголошує пасхальну славу – Христос Воскрес!

+Климент

Митрополит Ніжинський і Прилуцький

Пасха Христова, 2023 р.

м. Ніжин