Пасхальне послання Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента 2018 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО КЛИМЕНТА, АРХІЄПИСКОПА НІЖИНСЬКОГО І ПРИЛУЦЬКОГО, ВСЕЧЕСНИМ ПАСТИРЯМ, ДИЯКОНСТВУ, ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ НІЖИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Воскресения день, и просветимся торжеством, и друг друга обымем, рцем: братие, и ненавидящим нас простим вся воскресением. (Стихіри Пасхи)

Возлюблені у Христі пастирі, диякони, монахи та монахині і всі вірні чада Ніжинської єпархії!

Вітаю всіх Вас вічно радісними словами – Христос Воскресе! Ми, віруючі люди, знаємо, що Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа зробило можливим воскресіння для вічного життя кожного з нас. До Господнього Воскресіння всі, хто вмирав, опинялися в пеклі. Адже ніхто з людей не може без Божої допомоги позбавитися від гріхів, які  псують людську душу. А Біблія вчить, що ніщо нечисте не увійде до Царства Небесного (див. Откр. 21, 26). Та на Хресті наш Господь, хоча і був безгрішним, проте постраждав за гріхи всього людства. Його стражданнями прощені гріхи всім, хто вірує в Нього. Він – Єдиний Безгрішний Бог, з власної волі переносить покарання за провини всіх людей. І все це – щоб ніхто з нас, віруючих у Нього, не страждав за свої гріхи. Він помер на Хресті і навіть зійшов до пекла, щоб звідти визволити всіх, хто очікував Його Воскресіння. Він воскрес із мертвих, щоб ніхто з нас, віруючих у Нього, не помер, але мав Життя Вічне (див. Ін. 3, 15). Він Своєю смертю смерть подолав.

Можливо хтось із вас із подивом запитає:  «Як це Христос подолав смерть, якщо люди і досі щодня продовжують вмирати?». Відповідь така: до того, як Христос Воскрес, смерть була кінцем, за нею кожного чекало пекло; після того, як Христос Воскрес, смерть стала початком. Як співає нині Церква: …іного житія вічного начало… (канон Пасхи, піснь 7). Відтепер після завершення земного буття людину очікує початок вічного небесного життя, наповненого найвищім блаженством. Бог все зробив, щоб врятувати нас від смерті. А що ж потрібно робити нам? Чи всіх людей очікує це Життя Вічне? Євангеліє каже, що не всіх, а тих, хто повірив у Іісуса Христа (див. Ін. 3, 15). Здавалося б, зовсім не складно – повірити. Але насправді, називати себе віруючим і по справжньому вірувати – це далеко не одне й теж. Святий Апостол Іоанн Богослов навчає: «Ми знаємо, що ми перейшли від смерті у життя по тому, що любимо братів; хто не любить братів – перебуває у смерті. Кожен, хто ненавидить свого брата є вбивцею, а ви знаєте, що вбивця не має Життя Вічного» (1 Ін. 3, 14-15).  Тож, бути віруючим означає любити всіх навколо себе.

Біблія говорить: «Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов». (1Ін. 4, 8). Ці прості слова нам слід повторювати щодня, щоб не забути, ким ми є. Нині ми живемо з Вами в дуже неспокійний час. Суспільство через край наповнене  ворожнечею, ненавистю, спільними образами. І дуже мало тих, хто нелицемірно любить ближнього. У чому ж причина такого становища? Чи не в тому, що ми стали з легкістю називати своїх ближніх ворогами? Але Іісус Христос Своєю Смертю і Воскресінням показав, що і ворогів слід любити як братів, і любити навіть ще більше за інших. Святий Апостол Павло про це пише: «Бог Свою Любов до нас довів тим, що Христос помер за нас, ще коли ми були грішниками» (Рим. 5, 8). То, якщо Бог любить нас, тих що своїми гріхами Його щодня розпинають, чи не слід всім нам так само любити тих, хто нас ображає? Про це говорить і прпеодобний Силуан Афонський: «Хто не любить ворогів, той не знає Бога. Де немає любові до ворогів і грішників, там немає Духа Господнього».

Дорогі брати і сестри! Дорогі вірні чада нашої Святої Православної Церкви! У ці спасительні Пасхальні дні очистимо свої серця від всіляких образ. Переступимо через все дрібʼязкове, щоб впевнено крокувати до самого головного, дарованого нам Воскресінням Господнім. Адже лише той, хто любить ближніх, може вважатися віруючим. А віруючі у Христа не помруть, але матимуть Життя Вічне. Амінь.

Воістину Христос Воскрес!

З побажанням Божого благословення,

+Климент,
Архієпископ Ніжинський і Прилуцький

Пасха Христова, 2018 рік.
місто Ніжин